Lifestyle

Karob, czyli wartościowy zamiennik kakao

• Zakładki: 34


Karob inaczej zwany mączką chleba świętojańskiego to zamiennik kakao zdobywający coraz większą popularność wśród ludzi na całym świecie. Co odróżnia go od kakao i dlaczego warto włączyć karob do swojej diety? Przekonajmy się!

Jak powstaje karob?

Karob jest proszkiem pozyskiwanym z owoców drzewa świętojańskiego. Jego inne nazwy to mąka karobowa oraz mąka świętojańska. Mąka ta jest bardzo często wykorzystywana do wypieku chleba oraz różnego rodzaju ciastek. Smak karobu przypomina posłodzone kakao, dlatego też bardzo często stosuje się go jako zamiennik wspomnianego produktu. Jak przedstawiają się wartości odżywcze karobu w porównaniu do kakao?

Wartości odżywcze i prozdrowotne karobu

Na wstępie warto zaznaczyć, że karob pod względem wartości odżywczych nie ustępuje kakao, a kakao karobowi. Zarówno karob, jak i kakao bogate są w wiele witamin i składników mineralnych. Zaletą karobu jest to, że dostarcza niemalże trzy razy więcej wapnia. Kakao natomiast jest bogate w dwukrotnie większą ilość potasu oraz magnezu. Dla niektórych osób duże znaczenie może mieć to, iż karob pozbawiony jest kofeiny, teobrominy i kwasu szczawiowego. Co więcej, jest dwukrotnie mniej kaloryczny niż kakao. Jego słodki smak natomiast pozwala zmniejszyć ilość dodawanego cukru do potraw, w których go wykorzystujemy. Jednocześnie karob i kakao zawierają antyoksydanty o korzystnym działaniu na nasz organizm.

Karob i kakao możemy stosować zamiennie. Wybierając karob, pamiętajmy o wysokiej zawartości węglowodanów. Jeśli sięgamy po kakao, miejmy świadomość jego dużej zawartości tłuszczu.

Artykuł powstał przy współpracy ze sklepem internetowym biozdrowy.pl.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
30 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *