Jak użytkować myć i przechowywać garnki, by służyły przez lata? Odpowiadają eksperci z firmy Gerlach
Garnki to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Aby naczynia służyły ci przez lata, zachowując nienaganną kondycję i pełną funkcjonalność, musisz wiedzieć, jak je użytkować, pielęgnować i przechowywać. Dowiedz się, co robić, a czego unikać.
Na żywotność garnków w bardzo dużym stopniu wpływa materiał, z jakiego zostały wykonane naczynia. Jedne materiały są wyjątkowo trwałe, inne stronę wizualną przedkładają na parametry wytrzymałościowe. Decydując się na wybór materiału, musisz wziąć pod uwagę nie tylko swoje potrzeby estetyczne i funkcjonalne, ale i tryb życia. Jeśli np. nie wyobrażasz sobie ręcznego mycia naczyń, bo przecież nie po to inwestowałeś w zmywarkę, będziesz musiał zapomnieć o pięknych, designerskich garnkach miedzianych. Dobra wiadomość jest taka, że stal nierdzewna 18/10, a zatem z dodatkiem niklu (garnki bez niklu mają oznaczenie 18/0), jest równie trwała co estetyczna i łatwa w utrzymaniu czystości. Twoim strzałem w dziesiątkę może być zatem zestaw garnków Gerlach wykonanych właśnie z tego materiału.
Jak dbać o garnki, aby służyły przez lata?
Przede wszystkim zawsze używaj odpowiednich narzędzi do ich mycia, takich jak miękkie gąbki lub szczoteczki, unikając wszystkiego, co mogłoby uszkodzić powierzchnię, w tym również środków zawierających chlor i silnych detergentów. Nie mocz zbyt długo garnków w wodzie, zawsze dokładnie wypłukuj i osuszaj naczynia. W ten sposób unikniesz pojawienia się plam i korozji. Zadbaj o to, aby garnki ze stali nierdzewnej nie miały zbyt długiego kontaktu z kwaskiem cytrynowym lub solą podczas gotowania. To sposób na unikanie tęczowych plam na dnie garnka. Warto również regularnie sprawdzać stan powierzchni garnka i w razie potrzeby go polerować specjalną pastą polerską do metali szlachetnych. Unikaj przechowywania garnków na słońcu lub blisko źródeł ciepła, ponieważ może to spowodować odkształcenia się metalu. Nie stosuj metalowych narzędzi kuchennych do gotowania lub mieszania potraw w garnku. Wybierz wersję drewnianą lub silikonową. Przechowuj garnki w suchym miejscu i unikaj ich długotrwałego kontaktu z wilgocią.