Porady

Węgiel aktywowany — na co pomaga i kiedy go przyjmować?

• Zakładki: 19


Węgiel aktywowany zwany inaczej aktywnym jest naturalnym produktem znanym przede wszystkim jako skuteczny środek na biegunkę. Jego właściwości mają jednak o wiele szerszy zakres zastosowań leczniczych, a także kosmetycznych. Na co dokładnie pomaga węgiel aktywny i kiedy warto po niego sięgać?

Czym jest węgiel aktywowany?

Węgiel aktywny jest substancją organiczną, którą otrzymuje się zwykle z miazgi drzewnej potraktowanej tlenem w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu substancja staje się bardziej porowata. Nietrudno się domyślić, iż proces ten sprawia, że węgiel aktywowany staje się niezwykle chłonny i znacznie łatwiej wiąże się z cząsteczkami, które to mają zostać usunięte z organizmu.

Najczęściej węgiel aktywny w sklepach znaleźć można w postaci proszku bądź kapsułek będących suplementem diety. Co więcej, obecnie dodaje się go także do różnych produktów zarówno spożywczych, jak i niespożywczych.

Działanie węgla aktywnego

Działanie węgla aktywnego opiera się na neutralizacji szkodliwych związków w procesie zwanym adsorpcją. Adsorpcja natomiast polega na wiązaniu się cząsteczek. Dzięki porowatej strukturze węgiel aktywowany zatrzymuje toksyny i inne szkodliwe substancje znajdujące się w organizmie. Dodatkowo węgiel osłania błonę śluzową przewodu pokarmowego. Po połknięciu węgiel dotrze do jelit w niezmienionej postaci, ponieważ nie jest wchłaniany do przewodu pokarmowego. Zamiast tego zostanie wydalony z kałem.

Zastosowanie węgla aktywowanego w medycynie i kosmetyce

Najczęściej węgiel aktywny stosuje się jako domowe lekarstwo na gazy, wzdęcia oraz biegunkę. Naukowo potwierdzono, iż węgiel ma niewiele skutków ubocznych, toteż poleca się go znacznie częściej w porównaniu do innych popularnych leków przeciwbiegunkowych. Wielu osobom węgiel może kojarzyć się jako środek do wybielania zębów. Wspiera on także stan zdrowia jamy ustnej.

W kosmetyce węgiel aktywny można spotkać jako jeden ze składników past do zębów, szamponów, mydeł czy maseczek oczyszczających. Również w tej branży przemysłu wykorzystywane są jego właściwości związane ze wchłanianiem toksyn. Co więcej, węgiel działa oczyszczająco i detoksykująco na skórę głowy, więc idealnie sprawdzi się w pielęgnacji włosów przetłuszczających się oraz z łupieżem

Zastosowanie węgla aktywowanego jest szerokie zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Dużą zaletą jest natomiast fakt, że to substancja naturalna, która rzadko powoduje występowanie skutków ubocznych.

Artykuł powstał przy współpracy z gospodarstwem tradycyjnym Białego Saibaby.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
18 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *