Porady

Przygotowanie dżemu w domu — przydatne wskazówki

• Zakładki: 27


Dżem, tak jak i większość przetworów możemy przygotować samodzielnie w domu. W ten sposób unikniemy dodawania nadmiaru cukru czy sztucznych dodatków, a efekt będzie wart naszej pracy. Jakie wskazówki warto znać, by ułatwić sobie proces przygotowania tego smakołyku?

Jak przygotować idealny dżem w domowych warunkach?

Przyrządzenie dżemu rozpoczniemy przede wszystkim od kupienia owoców. Możemy wybrać te, na które mamy obecnie ochotę lub na które jest sezon. Warto zadbać o to, by były świeże, dokładnie umyte i oczyszczone z ewentualnych łodyg lub pestek. Owoców takich jak jagody nie powinniśmy namaczać, a jedynie opłukać je pod ciepłą, bieżącą wodą.

Jeśli przygotowujemy dżem do zjedzenia na teraz, wystarczy nam duża patelnia, na której będziemy smażyć je wraz z odpowiednią ilością cukru. Pamiętajmy o tym, by pilnować naszego dżemu i nie doprowadzić do przypalenia. Pomoże nam w tym częste mieszanie oraz smażenie na małym ogniu.

Większość z nas decyduje się robić więcej przetworów, by móc przechowywać je dłużej i zjeść na przykład zimą. Decydując się na takie rozwiązanie, powinniśmy zaopatrzyć się w duży garnek do gotowania słoików. W ten sposób pasteryzujemy słoiki z dżemem i przedłużymy trwałość naszych przetworów. Wystarczy około 5-10 minut gotowania, ale czas może się różnić w zależności od przepisu. Dżem po sparzeniu możemy przechowywać nawet do 18 miesięcy pod warunkiem, że słoik jest szczelnie zamknięty, a pokrywka się nie poluzowała.

Fot. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
14 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *