Lifestyle

Kwas foliowy w ciąży – dlaczego przyszłe mamy powinny go suplementować?

• Zakładki: 17


Kwas foliowy, czyli witamina B11, odpowiedzialny jest między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i za procesy krwiotwórcze. Szczególne znaczenie ma dla prawidłowego rozwoju płodu, dlatego jego suplementację rekomenduje się wszystkim przyszłym mamom, a także kobietom, które planują zajść w ciążę. Czy wiesz, dlaczego kwas foliowy w ciąży jest tak ważny?

Wpływ kwasu foliowego na zdrowie

Kwas foliowy słusznie kojarzony jest z prawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego. Witamina B11 przekształca homocysteinę w metioninę, z której powstaje serotonina, hormon szczęścia oraz noradrenalina, regulująca naszą dobową aktywność. Dzięki temu w organizmie zmniejsza się poziom homocysteiny, która odpowiedzialna jest między innymi za zmiany miażdżycowe. Ponadto kwas foliowy uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych, z którego powstaje nasze DNA – jest więc niezbędny do prawidłowego funkcjonowania, a także namnażania się komórek w naszym organizmie. Kwas foliowy wspiera także pracę wątroby, żołądka i jelit.

Kwas foliowy w ciąży – rola witaminy B11 w rozwoju płodu

Znaczenie kwasu foliowego w organizmie dorosłego człowieka jest nieocenione. Jednak właściwości kwasu foliowego doceniają przede wszystkim ginekolodzy oraz przyszłe mamy. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej, która kształtuje się w pierwszych czterech tygodniach od zapłodnienia, a w dalszych etapach rozwoju płodu zmienia się w układ nerwowy. Nieprawidłowy rozwój cewy nerwowej prowadzi do poważnych chorób, takich jak bezmózgowie, rozszczep kręgosłupa czy przepuklina oponowo-rdzeniowa.

Suplementacja kwasu foliowego w ciąży

Kwas foliowy jest witaminą egzogenną, co oznacza, że nasz organizm nie ma zdolności do samodzielnej produkcji kwasu foliowego. Taką możliwość mają bakterie w jelitach, dbajmy więc o naszą florę jelitową, spożywając kefiry i naturalne jogurty oraz kiszonki. Kwas foliowy znajdziemy natomiast w szpinaku, brokułach, kapuście, kalafiorze, szparagach, brukselce, grochu, fasoli, burakach, soczewicy i soi. Dostępne są także płatki zbożowe wzbogacone o kwas foliowy.

Niestety kwas foliowy podlega szybkiemu utlenianiu, a ponadto ulega zniszczeniu w wysokiej temperaturze. Oznacza to, że produkty poddawane obróbce termicznej nie dostarczą nam kwasu foliowego. Dodatkowo nasz organizm przyswaja do 50% naturalne kwasu foliowego, podczas gdy syntetyczny kwas przyswajany jest niemal w 100%. Dlatego suplementacja kwasu foliowego w ciąży jest tak ważna.

Trwają badania, które mają potwierdzić bardzo popularną tezę o przeciwdziałaniu nowotworom szyjki macicy, jelita grubego czy płuc. Kwas foliowy ma kluczowe znaczenie dla naszego organizmu, szczególnie dla kobiet w ciąży, u których zapotrzebowanie na tę witaminę rośnie dwukrotnie.

Artykuł powstał przy współpracy z apteką internetową www.apteka-leki.pl/.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
36 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *