Porady

Jak wzmocnić odporność w okresie jesienno-zimowym?

• Zakładki: 17


Okres jesienno-zimowy wiąże się ze wzrostem zachorowań. Chociaż w tym roku wiele osób śledzi statystyki dotyczące koronawirusa, nie możemy zapominać o corocznych przeziębieniach i grypie. Na sezonowe infekcje narażone są szczególnie osoby, które w poprzednim roku pracowały lub uczyły się zdalnie, a w tym roku wróciły do biur i szkół. Dowiedz się, jak wzmocnić odporność i zminimalizować ryzyko przeziębienia i grypy.

Wzmocnienie odporności poprzez dietę

Zbilansowana, zdrowa dieta ma kluczowe znaczenie w budowaniu odporności. Pamiętać należy, że nie tylko witamina C odpowiada za funkcjonowanie układu immunologicznego naszego organizmu. Również witamina D, selen, żelazo i cynk wspierają jego pracę, dlatego również ich nie może zabraknąć w diecie na odporność. Od października do końca kwietnia powinniśmy także suplementować witaminę D3, na której niedobory cierpią niemal wszyscy mieszkańcy naszej strefy klimatycznej.

W trosce o zdrowie powinniśmy sięgać po kiszonki – kiszoną kapustę, kiszone ogórki i inne warzywa, zwracając przy tym uwagę, by nie były one kwaszone, a właśnie kiszone. Oprócz ogromnej dawki witaminy C są one cennym probiotykiem. Zawierają żywe kultury bakterii, które znajdziemy także w jogurtach naturalnych i kefirach. O tym produktach nie możemy zapominać, planując jadłospis na cały tydzień.

Czego nie może zabraknąć w diecie na wzmocnienie odporności?

W naszym menu powinny znaleźć się produkty pełnoziarniste, szpinak i natka pietruszki, bogate w żelazo. Selen znajdziemy w rybach i owocach morza, w mleku, czosnku, pomidorach, a także w produktach z pełnego zboża, które zawierają także cynk. Ten minerał zawierają także sery podpuszczkowe (m.in. sery pleśniowe, bryndza, ementaler, cheddar, parmezan, gouda, tylżycki, edamski), soczewica, fasola, owoce morza. Osoby, które nie są wegetarianami lub weganami powinny ograniczyć spożycie mięsa do 2-3 razy w tygodniu, wybierając dobrej jakości produkty, które bogate są w żelazo i cynk.

Nie zapominajmy o warzywach, owocach i orzechach. Te pierwsze powinny być dodawane do każdego posiłku. Owoce możemy jeść samodzielnie lub łączyć je z jogurtem naturalnym i pestkami lub owsianymi płatkami górskimi oraz orzechami. Każdy z nas powinien codziennie zjadać małą garść (20-30 dag) orzechów.

Jak wzmocnić odporność i poprawić samopoczucie jesienią?

Oprócz diety niezmiernie ważna jest aktywność fizyczna. Korzyści płynące z ćwiczeń i ruchu w ogóle jest wiele, a jedną z nich jest wzmocnienie odporności. Warto – również jesienią i zimą – przynajmniej część aktywności uprawiać na dworze. Gdy tylko pogoda pozwala wybierajmy się na spacery, jogging lub grabmy liście w ogrodzie. Treningi oraz inne formy aktywności sprawią, że nasz układ odpornościowy będzie sprawniejszy, a my będziemy się lepiej czuć.

Trzecim, nie mniej ważnym czynnikiem, budującym naszą odporność jest wypoczynek. Dobrej jakości sen jest niezbędny, by nasz organizm mógł się odpowiednio zregenerować, byśmy nie cierpieli na chroniczne zmęczenie i byśmy nie łapali infekcji.

Artykuł powstał we współpracy z apteką internetową apteka-leki.pl.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
35 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.