Porady

Jak smażyć na patelni, żeby jeść zdrowo?

• Zakładki: 17


Coraz częściej nachodzi Cię myśl, że czas zadbać o swoje zdrowie, zacząć zdrowo się odżywiać i zrzucić kilka kilogramów? Najczęściej na drodze do osiągnięcia tego celu staje nam nasza miłość do jedzenia. Głównym wrogiem diety są nie tylko produkty obfitujące w cukier, ale także smażone lub pieczone w nieodpowiedni sposób. Warto jednak pamiętać, że smażenie jest nie tylko obłożone ryzykiem związanym ze zbyt dużą liczbą kalorii i tłuszczu, ale także może być szkodliwe dla naszego zdrowia. Czy istnieje możliwość przygotowywania potraw w taki sposób, aby były one zdrowe, a także bezpieczne dla naszego zdrowia?

Patelnia tytanowa, na której usmażysz zdrowe potrawy

Żeby posiłki były zdrowe dla Ciebie i Twojej rodziny, w pierwszej kolejności zadbaj o dobrej jakości patelnię. Jedną z ciekawszych propozycji jest patelnia tytanowa. Jest ona wykonana ze specjalnego materiału, z utwardzoną powłoką. Dlaczego to takie istotne? Ponieważ od materiału, jaki użyty został do produkcji patelni zależą jej właściwości, a także trwałość powierzchni, odporność na odkształcenia i uszkodzenia mechaniczne. Bardzo ważne jest, aby patelnie wyposażone były w grube dno – najlepiej złożone z wielu warstw. Wówczas ciepło rozprowadza się równomiernie, co zmniejsza ryzyko przypalenia w najbardziej nagrzanym miejscu. 

Rodzaj powłoki jest też istotny dla samego sposobu gotowania. Najczęściej patelnia tytanowa pokryta jest specjalną powłoką, umożliwiającą smażenie bez oleju, lub na bardzo niewielkiej ilości tłuszczu. Bardzo często komplet garnków na indukcję zawiera patelnię tytanową, do zdrowego smażenia. 

Foto: Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
8 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.