Dom

Czy warto kupić srebrne sztućce? O zaletach srebrnych sztućców opowiadają specjaliści z firmy Gerlach

• Zakładki: 6


Niegdyś srebrne sztućce były obowiązkowym elementem aranżacji stołu u bogatych i wpływowych rodzin. W latach ’80 odkryto, że nie pozostawało to bez wpływu na zdrowie ludzi zamożnych – okazało się bowiem, że zdecydowanie rzadziej chorowali oni od ludzi biedniejszych, a działo się tak dzięki antybakteryjnym i przeciwwirusowym właściwościom srebra. Czy są one jedyną zaletą srebrnych sztućców? Czy warto kupić srebrne sztućce i jak je używać?

Srebrne sztućce – stylowe, eleganckie i zdrowe

Na naszych stołach króluję sztućce ze stali nierdzewnej. Wysokiej jakości, wykonane z najlepszych materiałów i z wysoką starannością prezentują się stylowo i są bardzo wytrzymałe. Te najpopularniejsze, oznaczone 18/10 zawierają nikiel, który przedłuża ich żywotność. Niestety niektórzy nie mogą pozwolić sobie na kontakt z tym metalem – alergicy sięgają więc po sztućce 18/0, które niestety są nieco mniej odporne na uszkodzenia mechaniczne. Doskonałą alternatywą są sztućce srebrne, z których mogą korzystać alergicy.

Sztućce ze srebra wybierane są również przez osoby, którym zależy na najwyższej jakości. Pamiętać jednak należy, że o srebro należy odpowiednio dbać – takich sztućców nie należy myć w zmywarce, a po myciu ręcznym należy je dokładnie osuszyć i schować w suche zaciemnione miejsce. Ponadto srebrnymi sztućcami nie należy jeść produktów, zawierających siarkę – jajka, majonez czy morskie ryby sprawiają, że sztućce ze srebra szybko zrobią się ciemne.

Zaleca się natomiast stosowanie sztućców ze srebra nie tylko do spożywania posiłków, ale także ich przygotowywania. Mieszanie zupy srebrną łyżką czy krojenie warzyw srebrnym nożem wydłuży ich trwałość. Pamiętajmy jednak, że cieszyć się właściwościami srebrnych sztućców możemy wówczas, gdy będziemy ich używać na co dzień.

Fot. Shutterstock.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
19 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.