Chcesz zjeść pyszną pizzę na idealnym cieście? Mało tego, masz ochotę zrobić ją samodzielnie we własnym domu? Przeczytaj poradnik i poznaj sekrety zarówno przepisu na perfekcyjne ciasto, jak i doskonałego wypieku. Naucz się robić taką pizzę, jakiej nie dostaniesz nigdzie indziej!
Jaką mąkę na pizzę wybrać?
Tworzenie Pizzy Idealnej należy zacząć od wyboru mąki. Włosi sięgają po bardzo drobno zmieloną mąkę typu 00, znaną jako „mąka do pizzy”. Niestety w Polsce pojawia się ona tylko w sklepach z żywnością z Południa oraz okazjonalnie w popularnych marketach, np. podczas tematycznych tygodni włoskich. Polskim zamiennikiem są mąki pszenne dwóch typów: 450 i 500, obie bogate w gluten, dzięki któremu ciasto ma właściwą konsystencję: sprężystą, elastyczną. Mąka 450 pozwala zrobić pizzę na cienkim i miękkim cieście, a mąka 500 na cienkim i kruchym.
Składniki i wyrabianie pizzy
Kolejny krok to dobór składników na ciasto do pizzy. Zgodnie z tradycyjnym włoskim przepisem powinno być ich tylko sześć: mąka (00, 450 lub 500), woda, drożdże (świeże lub suszone), cukier, sól i oliwa z oliwek extra vergine (z pierwszego tłoczenia, tłoczona na zimno).
Do wyrabiania ciasta na pizzę warto mieć czas i siłę. Gotowe ciasto to takie, które jest zbite, gładkie i elastyczne. Nie rozrywa się ani nie klei do rąk. Póki będzie choć odrobinę problematyczne, należy nad nim pracować – w końcu chodzi o idealny efekt! Co ważne, nie powinno się go podsypywać mąką, bo im więcej mąki, tym wyjdzie twardsze. Po osiągnięciu zamierzonego rezultatu należy uformować ciasto w kulę, włożyć do miski wysmarowanej oliwą i przykryć bawełnianym ręczniczkiem. Miskę możesz albo postawić w miejscu ciepłym (ciasto wyrośnie szybciej), albo włożyć do lodówki (wyrastanie potrwa kilka godzin, czasem całą noc). Oba sposoby są poprawne i mają swoich zwolenników.
Kamień do pizzy – sekret wypieku
Jeżeli zależy Ci na Cieście Doskonałym, zapomnij o brytfance. Zamiast niej wykorzystaj profesjonalny kamień do pizzy, używany także we włoskich pizzeriach. Wykonany z kordierytu kamień do pizzy zapewnia ciastu równe wypieczenie i bajeczną chrupkość. Przekłada się na wzrost ciasta i równomierne ogrzanie, a przy okazji wchłania nadmiar wilgoci – Twoja pizza nigdy nie będzie rozmoknięta od sosu czy dodatków puszczających wodę. Dodatkowo na kamieniu można podać pizzę gościom. Dzięki temu ciasto będzie ciepłe, a ser ciągnący przez długi czas. Uwaga! Ze względu na wysoką temperaturę zawsze kładź kamień na podstawce, by ochronić blat.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Urządzenia Piekarnicze Andrzej Barlik.