Strona 1 z 1

Utrwalanie żywności

: 10 sty 2021, 18:23
autor: Kiść
W dzisiejszym świecie, dąży się do tego, żeby zastosowane technologie np. przy obróbce żywności były zdrowe i bezpieczne dla człowieka. Takie są właśnie technologie HPP - czyli wysokościowe utrwalanie żywności. Dla mnie to ważne, zawsze sprawdzam w jaki sposób jest utrwalona żywność którą chcę kupić. A dla Was, na ile to ważne?

Re: Utrwalanie żywności

: 29 sty 2021, 23:50
autor: lady30
Myślę, że te procesy mają szczególne znaczenie przy owocach, warzywach. Tu jest zadanie dla producentów żywności by zachować świeżość, smak produktów a przy okazji ich wartości odżywcze. Sama najczęściej kupuję dlatego owoce liofilizowane, szczególnie tutaj https://onedaymore.pl/sklep/maliny-liofilizowane/ . Już jakiś czas dowiedziałam się, że to najlepszy sposób na na zachowanie tego co najlepsze z owoców i spożywanie ich w tych porach gdy nie rosną już naturalnie. Naprawdę smakiem nie odbierają bardzo od tych świeżych zrywanych z krzaczka.

Re: Utrwalanie żywności

: 18 lut 2021, 1:57
autor: Grażynka
Liofilizacja wręcz wydobywa. Polecam sprawdzić liofilizowane owoce np. maliny. Zainteresowanym procesem liofilizacji polecam bloga z artykułem o tym co to jest liofilizacja. Owoce są coraz bardziej popularne w Polsce i można je kupić w wielu sklepach internetowych.

Re: Utrwalanie żywności

: 15 cze 2021, 18:06
autor: gośkaa
Jeśli produkujecie lub przetwarzacie żywność, to warto na pewno robić również odpowiednie badania, aby była ona bezpieczna dla zdrowia. Poza tym należy również określić jej termin przydatności. Właśnie dlatego warto sobie zerknąć tutaj https://hamilton.com.pl/oferta/badania- ... ologiczne/ . Jest tam akredytowane laboratorium, które wykonuje badania mikrobiologiczne.