Różne

Czym jest i skąd pochodzi trunek orujo?

• Zakładki: 46


Będąc w sklepie z alkoholami, usłyszałeś bądź zobaczyłeś nazwę „orujo”? Sprawdź, czym ten trunek jest i jak smakuje. Poznaj tajemnice orujo, by okazjonalnie zastępować nim wino, brandy, whisky bądź inny mocny alkohol.

Co to jest orujo?

Orujo to trunek wysokoprocentowy. Może sięgać 37-50% alkoholu, jednak najczęściej oscyluje w granicach 40-42%. Pochodzi z Hiszpanii i stanowi unikalne brandy z wytłoków winogron. Porównuje się go do włoskiej grappy bądź też francuskiego marc.

Zgodnie z galicyjską tradycją orujo wytwarza się w miedzianych kociołkach z winogron należących m.in. do gatunków xarel-lo, parellada, macabeo. Przykładowo doskonałe Aguardiente Blanco Fillaboa dostępne w sklepie Caviste powstaje z unikalnego białego szczepu winorośli albariño uprawianych na Półwyspie Iberyjskim. Osiąga 40% alkoholu.

Orujo – ciekawostki

Warto wiedzieć, że hiszpańskie brandy orujo wytwarza się na drodze destylacji skórek, pestek i ogonków. Czasem dodaje się do niego aromatycznych ziół, które nadają napojowi żółtą barwę.

Miłośnicy trunku rzadko mogą zamówić go w wersji dojrzewającej w beczkach. Takie orujo nosi nazwę Añejo bądź też Gran Reserva. Poza tymi dwiema wersjami istnieje ponad sto gatunków orujo, dzięki czemu każdy może znaleźć propozycję dla siebie. Weźmy na przykład wspomniane już Aguardiente Blanco Fillaboa ze sklepu Caviste, w którym wyczuwalne są aromaty jabłek i gruszek z domieszką cytrusów. Mniej delikatne warianty tego trunku mają posmak m.in. sera pleśniowego. Zapytaj sprzedawcę o radę, które orujo wybrać, by pasowało do konkretnej okazji czy dania.

Artykuł powstał przy współpracy z firmą Caviste.pl.

Zdj. Shutterstock

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
104 wyświetlenia
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *