Dieta wegetariańska to sposób żywienia zakładający, że spożywane pokarmy przygotowywane mają być ze składników pochodzenia roślinnego. Wiele osób obawia się jej jednak, bo wokół diety wegetariańskiej narosło wiele mitów. Mówi się między innymi, że bez podaży mięsa w organizmie powstają niedobory witamin z grupy B. Na szczęście można je uzupełnić, sięgając między innymi po algi. Dlaczego są tak ważne? Zobacz!
Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania alg
Algi morskie, takie jak spirulina i chlorella są doskonałym źródłem białka. Zawierają nawet do 70% białka w suchej masie. Z kolei algi nori i wakame są doskonałym źródłem witaminy B12, której niedobory pojawiają się u osób eliminujących z jadłospisu jajka, mleko oraz mięso. Niektóre gatunki alg są też cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych – szczególnie omega-3 potrzebnych dla prawidłowej pracy mózgu i serca.
Natomiast wszystkie algi charakteryzują się wysoką zawartością błonnika, który jest niezbędny dla odpowiedniej pracy jelit i regulacji poziomu cukru we krwi. Są też doskonałym źródłem witamin i minerałów, między innymi witamin A, C i K oraz żelaza, wapnia, magnezu. Każda z tych witamin pełni inne, ważne funkcje dla organizmu. Na przykład witamina C chroni komórki organizmu przed uszkodzeniem oksydacyjnym, żelazo pomaga transportować tlen i zmniejsza zmęczenie organizmu, natomiast magnez dba o równowagę elektrolitową oraz prawidłowy metabolizm energetyczny.
Jak włączyć algi do diety wegetariańskiej?
Wiele osób obawia się, że włączenie alg morskich do swojej diety będzie trudne. Tymczasem algi mogą być bardzo smaczne, jeśli je dobrze przyrządzisz. Możesz je na przykład podawać w sosach i daniach jednogarnkowych. Dodawaj do nich algi w proszku lub w postaci płatków. Nie tylko wzbogacą wartości odżywcze dania, ale także i jego walory smakowe.
Świeże algi świetnie sprawdzą się w sałatkach, jako składnik sushi z warzywami i owocami lub po prostu jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. W sklepach dostępne są również chrupki i chipsy algowe, które możesz dodawać do różnych dań, np. do przystawek czy zup kremów.
A jeśli żadna z tych form nie przypadła Ci do gustu, sięgnij po suplementy diety z algami morskimi. Pomogą uzupełnić witaminy i minerały, o których mowa wyżej. Pamiętaj jednak, że te rośliny mogą zawierać duże ilości jodu. Dlatego ich włączenie do diety warto skonsultować z lekarzem lub dietetykiem. Szczególnie jeśli masz problemy z tarczycą.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Biozdrowy. Poznaj pełną ofertę sklepu.
Fot. Shutterstock