Dzięki popularnym aplikacjom do liczenia kalorii i makroskładników możesz sprawdzić, których substancji odżywczych jest w Twojej diecie za dużo. W dobie fit diet okazuje się, że wiele osób – zwłaszcza kobiet – dostarcza sobie za mało… tłuszczu! Jak wprowadzić go do diety ponownie? Jakie tłuszcze wybrać, by zmiana wyszła korzystnie dla zdrowia? Sprawdź!
Ryby – kopalnia zdrowego tłuszczu
Jednym z najpopularniejszych i najlepszych źródeł dobrego tłuszczu są wybrane gatunki ryb. Najkorzystniej dodać do diety tłuste ryby morskie, bogate w kwasy omega-3 i omega-6. Można przygotowywać je na parze lub grillować. Świetnym wyborem będą m.in. łosoś, śledź, makrela czy tuńczyk. Ponadto doskonale sprawdzi się tran przyjmowany jako suplement w formie kapsułek bądź oleju.
Roślinne źródła dobrego tłuszczu
Weganie, wegetarianie i osoby nieprzepadające za rybami mają do dyspozycji roślinne źródła zdrowego tłuszczu. Warto sięgać chociażby po awokado, orzechy, migdały, pestki i nasiona. Do posiłków korzystnie dodawać orzechy włoskie i laskowe, pestki dyni i słonecznika, nasiona chia, siemię lniane. Miłośnicy słodyczy mogą śmiało sięgać po masło orzechowe i tahini, najlepiej bez dodatków (cukru, soli).
Oleje – tłuszcze dla dobrego zdrowia
Jeśli jakiś produkt jednoznacznie kojarzy się z tłuszczem, bez wątpienia jest nim olej. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy olej wpływa na zdrowie korzystnie. Do wartościowych należą oliwa z oliwek (zwłaszczaextra virgin), olej rzepakowy (uwaga: wzbudza kontrowersje), oleje z pestek i nasion (np. dyni, czarnuszki), oleje orzechowe (np. z orzechów włoskich), a także olej rybi.
Artykuł powstał przy współpracy z firmą Aptekamirowska.pl.
Zdj. Shutterstoc