Miedź to nie tylko uniwersalny metal, ale również mikroelement niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W medycynie ajurwedyjskiej woda z miedzianego naczynia uznawana była za prawdziwy eliksir zdrowia i piękna. Dziś prozdrowotne właściwości miedzi budzą coraz większe zainteresowanie naukowców. Sprawdź, jakie jest działanie miedzi i dlaczego nie może zabraknąć jej w Twoim organizmie.
Jak miedź wpływa na ludzki organizm?
Chociaż miedź występuje w ludzkim organizmie jedynie w śladowej ilości, odgrywa ważną rolę w wielu procesach. Miedź jest potrzebna do syntezy hemoglobiny, melaniny, kolagenu i elastyny. Wpływa również na przewodnictwo nerwowe i transport oraz wchłanianie żelaza. Odpowiedni poziom miedzi jest niezbędny do prawidłowej pracy serca, mózgu i tarczycy. Miedź jest także bronią w walce z wolnymi rodnikami – odpowiedzialnymi za procesy starzenia i powstawanie nowotworów. Dodatkowo mikroelement ten wpływa korzystnie na stan skóry i gojenie się ran. Miedź znana jest również z właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych – redukuje stany zapalne i skutecznie zwalcza drobnoustroje.
Niedobory miedzi mogą mieć negatywne konsekwencje dla funkcjonowania całego organizmu. Do najczęstszych objawów niedostatecznej zawartości tego pierwiastka w organizmie należą:
- problemy z koncentracją,
- częste infekcje i powolne gojenie się ran,
- anemia,
- osłabienie kości,
- zaburzenia pracy serca.
Woda z miedzianego kubka – dlaczego warto ją pić?
Z dobroczynnych właściwości miedzi chętnie korzystali wyznawcy Ajurwedy. Według nich woda przefiltrowana w miedzianym naczyniu równoważy wszystkie trzy dosze (Vata, Kapha i Pitta), czyli wpływa na organizm w sposób kompleksowy. W rzeczywistości miedziany kubek może służyć jako naczynie filtrujące i uczynić wodę znacznie zdrowszą i bardziej wartościową dla organizmu. Wystarczy odstawić w nim wodę na około 6-8 godzin, by pozbyć się z niej bakterii, grzybów i toksyn. Woda z miedzianego kubka ma także właściwości detoksykujące i umożliwia oczyszczenie organizmu z metali ciężkich.
Miedziane naczynia są szczególnie polecane, jeśli woda kranowa nie jest najlepszej jakości. Co więcej, ze względu na dużą trwałość, można z nich korzystać wielokrotnie, bez ponoszenia dodatkowych kosztów, jakie generuje np. zakup filtrów.
Do wody pozostawionej w miedzianym kubku przenikają dobroczynne jony miedzi. Regularne picie tak przygotowanej wody pozwala więc uniknąć niedoborów tego mikroelementu. Woda z miedzianego naczynia niejednokrotnie pomaga także przy problemach trawiennych. Z pewnością warto więc po nią sięgać.
Fot. Shutterstock